dinsdag 17 juni 2008

Drie soorten koekjes van één deeg



Dit heb je nodig:

2 en 1/2 kopjes bloem
70 gram margarine (of je kan ook 140 gr margarine gebruiken)
70 gram roomboter
5 of 6 eetlepels poedersuiker
1 ei
1 eetlepel kakao poeder
halve pakje bakpoeder
geraspte citroenschil
1 theelepel vanille essence

aan al het bovenste kan je het volgende toevoegen voor variatie:

voor het tweede koek voeg je toe:
2 eetlepels kakao poeder

voor het derde koek voeg je toe:
halve kopje gemalen amandelen of hazelnoten
wat jam naar keuze

Zo maak je het:

Als je de benodigdheden leest denk je waarschijnlijk dat het een ingewikkelde en moeilijke recept is maar dat is helemaal niet zo. Je zal er verrast van zijn hoe simpel en makkelijk de koekjes te bereiden zijn... en bovendien zijn ze heerlijk!

Mix de roomboter +margarine en de suiker cremig en voeg de ei erbij (houd een beetje van het eiwit in een aparte kom want die hebben we later nodig) voeg ook de citroen schil en vanille essences aan toe en mix goed.Doe er beetje bij beetje zoveel bloem bij als nodig is voor een samenhangend en soepel deeg. Je hebt ongeveer twee kopjes bloem nodig. Het moet een niet al te harde deeg worden en ook niet al te zachte ( als het mengsel niet meer aan je handen blijft plakken dan is het gereed)

Verdeel nu het deeg in tweeen. de helft leg je nu weg. De andere helft deel je ook in tweeen. aan één deel ervan voeg je de kakaopoeder toe en maak je er een mooie bruine deegje van. Nu heb je een witte en bruine deeg. Het witte en bruine deeg (apart van elkaar) rol je uit met een deegroller. steek er koekjes uit met koekjesvormpjes naar keuze en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat. Voor de witte heb ik sterretjes en voor de bruine heb ik hartjes vorm gebruikt.



Nu pak je de andere helft van je deeg (die je aan het begin al had weggelegd), hier voeg je wat gemalen walnoten of amandels bij. Je rolt dit ook uit en steekt er koekjes uit met een koekjesvorm. Je legt deze ook op een bakplaat. Op elke koekje doe je één theelepel jam op. Je steekt weer koekjes uit van je deeg en snijdt er een kruis op (dit wordt het deksel) deze tweede koekjes zet je op het eerste met jam bestrooide koekjes. Je smeert wat eiwit op het bovenste koekje en bestrooit er gemalen walnoten op.



Dit allemaal gaat de oven in voor 15 á 20 min op 180 graden.

Als ze uit de oven komen en afgekoeld zijn, bestrooi je de met jam gevulde koekjes eventueel met poedersuiker. De witte en kakao koekjes dempel je voor de helft in gesmolten chocolade (ik had die dag toevallig chocolade met nootjes in huis dus die heb ik die gesmolten en mijn koekjes daarin gedompeld). Je kan je koekjes als finishing touch versieren met geraspte witte chocolade of cocos poeder.



Eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten